TA HAND OM DIN CC

KENNEL SATERNUS AB

 

TA HAND OM DIN CANE CORSO

TRÄNING: Muskelträning, balansträning. INTE för mycket av långa koppelpromendaer, mera lösspringande lek med andra hundar( bra om det är av samma typ av rasgrupp. Dom har ett eget sätt att leka på)

Simträning, gå på standen i lös sand, gå i skog och högt gräss mm är också mycket bra träning för att upprätthålla en bra muskulatur. Och dragträning typ som WeightPull, men det är viktigt att vänta med vikter innan hunden har blivit minst 1år, men man kan lära den att gå med sele, en lätt klöv mm

 

UTFODRING: BARF + ett bra premiumfoder som är tillpassat för stora raser av molossertyp. Helst spannmålsfritt. BARF är att man utfodrar hunden med råa köttben, rått kött, inälvor, grönsaker, fisk, fågel mm. Men det är viktigt att låta valpen gå på valpfoder tills den är minst 12mån. BARF kan man börja med helt från starten.

 

KLOKLIPP: Helst 1gång pr/mån.

 

VACCINERING: 8veckor, revaccinering vid 12veckor, 1års-vaccin. Sedan är det vart 4:e år som är kravet till Jordbruksverket och SKK. Men är man mycket aktiv inom brukshundklubbar, utställning m.m. så kan det vara bra att vaccinera dom mot kennelhofta 1gång i året och kanske vanlig vaccin 2-3år mellan varje vaccin.

 

SJUKDOM/PROBLEM INOM RASEN: 1 av 10 CC kan utveckla Cherry-Eye ( inte därmed sagt att dom får det, men är i riskzon). Men Cherry-Eye är en inflamation i 3:e öyelocket. Och måste tas bort av veterinär genom operation.

HD-Hip Dysplasia är ju ett "vanligt" problem inom större raser. Vissa raser är mer benägna att få HD än andra.

Läste en artikel av en Holländsk veterinär-Mw.Drs.G.Veenink som är ortopedspecialist som skrev en artikel om HD. Neranför ett lite utdrag som jag tycker är mycket viktigt att läsa och förstå.

" A common falacy is the belief that HD is 100% genetically determined and that it can eliminated with selective breeding. This is unfortunately not the case. HD is partially genetically determined and partially determined by environmental characteristics such as exercise and diet. HD is developmental problem and not something a dog is born with! "

 

 

 

Tone & Bernd Saternus Mobil: +46 763628113 / +46 707352206

Hulebäck 117 E-mail: info@kennelsaternus.se

31298 Våxtorp

SVERIGE