TA HAND OM DIN FR.BULLDOGG

KENNEL SATERNUS AB

TA HAND OM DIN FR.BULLDOGG

 

TRÄNING: lösspringande, lek med andra hundar( frallor eller molosserhundar...lekar oftast bäst ihop). Inte för långa promenader i koppel. Ska man ut och promenera så är det bäst att ha en bra sele. Bra om hunden kan får dra lite när man går i skogen. Simmning och att gå i lös sand eller högt gräs mm är också bra träning. En fralla behöver inte så mycket motionsträning, mera muskelträning. Det är viktigt att en fralla är muskulös och i bra form.

 

UTFODRING: Helst ett foder som är spannmålsfritt då Fr.Bulldogg kan vara rätt känsliga. Och bra om man kombinera ett bra premiumfoder och BARF-rått kött, köttben av alla sorter.

 

KLOKLIPP / TVÄTT: Kloklipp 1gång i månaden. Och tvätt hunden enbart vid behov....men helst inte alls eller så lite som möjligt. Låt hunden vara så naturlig som helst. Okej om den har rullat sig i skit så bör man tvätta, men välj då en schampo som är återfuktande och anpassat för känslig hud. Och i normala fall så räcker det att man tar en handduk/mickrofiberduk som man fuktar och torkar rent hunden med.

 

FÖRSÄKRING: Vi använder oss av Folksam. Bättre villkor för denna ras.

 

SJUKDOMAR / PROBLEM INOM RASEN: Inget att sticka under stolen att frallan har andingsbesvär. Men det behöver inte vara så. Finns gott om frallor som inte alls snarkar eller snarkar mycket lite.

Andingsbesvär-otillräckligt utrymme i svalg och/eller bröstkorg och även knippta näsborrar.

För kort nos och för stora ögon ökar risk för ögonskador / inflammationer.

Överdrivet korta propotioner i hals och rygg-släpande rörelser,- diskbråck, fjärilskotar/halvkotar.

Hud och allergier kan också förekomma. Oftast pga.foder och/ eller yttre faktorer såsom kvalster/pollen.

Patella Luxation- viktigt med bra muskulatur för att upprätthålla en frisk fralla. Bra muskulatur stödjer leder och skelett. PL betyder att knäa kan gå ur ledd, man testar sin hund efter den fyllt 12mån. Då är det en ortoped eller en veterinär som har tagit en extrakurs och är godkänd för att utfärda patellatest. Dom klämmer/känner manuellt med händerna på baknäa till hunden. Man mäter Patella från 0-4, där 0 betyder att hunden är fri, och har den grad 3-4 bör den opereras. En hund som har blivit opererad för patella blir normalt sett helt bra igen.

Tone & Bernd Saternus Mobil: +46 763628113 / +46 707352206

Hulebäck 117 E-mail: info@kennelsaternus.se

31298 Våxtorp

SVERIGE